Läror & Debatter: Karin ger sin respons på nyhetsbrevet om Tikva 11/5-10

<< Tillbaka

Efter gårdagens e-mail varning om Tikva (finns att läsas här:>>, så har jag fått en hel del respons/kommentarer - både positiva som tackar och bekräftar informationen och en del som ifrågasätter sanningshalten i det jag skrev…
Deras kommentarer finns i slutet av detta långa e-mail (= längst ner) med mina svar – på så sätt behöver jag inte skriva till var och en…

Dessa kommentarer har fått mig att göra ytterligare djupdykning i ämnet ikväll… Det är med Gudsfruktan som jag vill varna och vädja till den svenska kristenheten om att inte hamna på villoläror. Det finns endast en väg och den går endast att finna i och genom Bibeln! Om jag har kommit med osanning, så önskar jag skäliga bevis för detta, samt Bibelverser som kan bestyrka det. Om jag har kommit med sann varning, så ber jag ödmjukt att ni tar detta på det djupaste allvar! För detta är inget att leka med!

VARFÖR HA DETTA MED PÅ KRISTNA KONFERENSER?!!?

Ja, det är verkligen en berättigad fråga! Här nedan har jag länkat till flertalet webbsidor och kopierat in vad de skriver… Mina kommentarer kan ni läsa i röd text, samt understrykningar & svarta markeringar gjorda av mig…

Jag vill poängtera något som jag, tyvärr, missade i mitt första e-mail: Jag tvivlar inte på att Mimmi Edin, som är grundaren till Tikva, är en god och varmt Bibeltroende kristen kvinna med ärliga och hängivna avsikter…utan jag tvivlar på ”källan” till hennes nya träningsform.

Hon kan, som många andra av oss, blivit förledd och tror att detta är OK… >> - Träningsformen Tikva är utvecklad av Mimmi Edin som fick idén till Tikva under arbetet med sin egen wiplash-skada, mötet med människor från olika bakgrund och sjukskrivna som ofta har svårigheter både med kroppsövningar och förhoppningar. Det är träningsformen – inte Mimmi som person – som jag har ifrågasatt! Snälla, försök orka läs igenom allt här nedan – det är viktigt att veta! Mer kunde ha skrivits och mer kunde ha forskats fram, men om inte detta övertygar så hjälper nog inte något annat… För Sanningen, Karin Jansson Ty inte mot sanningen förmår vi något, utan endast för sanningen. 2 Kor. 13:8 OBS! Denna e-mail går till mitt arbete och har inget med mina personliga åsikter att göra!

________________________________________________________________________________________

Nedan börjar jag med länkar från Tikvas egna webbsida och märk väl: Det nämns inget om Guds Ord eller Jesus Kristus på en enda sida som jag kan se! Man skulle väl ändå önska att det nämns på en webbsida som kristna konferenser inbjuder att vara delaktiga för att ”lära ut” på en konferens!

Men på denna sida >> hittar man ett enda ”kristet” ord:

• Den kristna värdegrunden: Att behandla alla lika och med respekt

Det är väl många olika grupper och organisationer som har denna värdegrund – även inom New Age och ockulta sammanhang!

Det räcker att läsa om beskrivningen som de själva ger för att se att det är besläktat med New Age! (se här nedan) >>

Bakgrund och innehåll

NAMNET BETYDER - Tikva är ett ord på hebreiska och betyder HOPP, som i ”förhoppning”, ”hoppas”, ”tro”.

TRÄNINGSFORM UTVECKLAD AV MIMMI EDIN

Mimmi fick idén till Tikva under arbetet med sin egen wiplash-skada, mötet med människor från olika bakgrund och sjukskrivna som ofta har svårigheter både med kroppsövningar och förhoppningar. Responsen kom omedelbart. De positiva förändringarna likaså.

ÖVNINGAR FÖR HELA MÄNNISKAN

Kroppsrörelser, nya tankar, nya inre bilder. Kroppsövningarna är enkla men effektiva för smidighet, andning och blodcirkulation. Ord som talas under passet bygger upp och uppmuntrar, förändrar tankar.

De inre bilderna är vad idrottare brukar kalla målbilderpositiva bilder av sig själv och andra. Deltagarna är med efter egen förmåga – alla kan delta.

De som kan är delaktiga i alla kroppsövningar, en del lyssnar sig bara igenom passet. Målet är att du som deltar ska förstå att du är en del av något större. Innanför inte utanför.

Du är beroende men också utan att göra något mer än att finnas till bidrar du med mycket.

Nya bilder = mycket likt ”visualisering”

http://en.wikipedia.org/wiki/Creative_visualization: (snabbt översatt med hjälp av www.tyda.se & http://translate.google.com ) Kreativ visualisering (sport visualisering) hänvisar till den praxis som syftar till att påverka den yttre världen genom att ändra sina tankar. [1] kreativ visualisering är den grundläggande tekniken bakom positivt tänkande [2] och används ofta av idrottare för att förbättra deras prestationsförmåga. [3 ] [4] Begreppet uppstod ursprungligen i USA med det nittonde århundradets ”New Thought” (Ny Tanke) rörelsen. En av de första amerikanerna som utövade tekniken för kreativ visualisering var Wallace Wattles (1860-1911), som skrev The Science of Getting Rich (Vetenskapen om att Bli Rik) [5]. I denna bok förespråkar Wattles kreativ visualisering som den viktigaste tekniken för att realisera sitt mål; en metod som härstammar från den hinduiska monistiska teorin om universum som har bekänt sig till (tecknat/skrivit under/erkänt) boken [6].

Kreativ visualisering är en teknik som använder sin fantasi för att visualisera specifika beteenden eller händelser som inträffar i ens liv [7]. Förespråkare föreslår att man skapar ett detaljerat schema på vad man önskar och sedan se den om och om igen med alla sinnen (dvs. Vad ser du? Vad känner du? Vad hör du? Hur luktar det?). [8] [9] Till exempel, inom idrott kan en golfare visualisera det "perfekta" slaget om och om igen för att mentalt träna muskelminne [10].

I en av de mest kända studier av kreativ visualisering i idrott, jämförde ryska forskare fyra grupper av OS-idrottare beträffande deras träningsscheman:

Visualiserings metoder är en vanlig form av andlig övning, särskilt i esoteriska traditioner.
I Vajrayana Buddhismen, används komplexa visualiseringar för att uppnå ”Buddhahood” (”Buddahet”; manhood = manlighet), t.ex. Generation Stage (”Mansålder Fas”). [Källa/hänvisning behövs] Dessutom används visualisering flitigt inom idrottspsykologi [12].

DETTA ÄR INGET SOM VI KRISTNA SKALL HA MED ATT GÖRA! Vi skall försaka och dö i oss själva och leva för Kristus! Vi ska arbeta för Hans vilja och planer!

 Nya tankar = mycket likt ”självfrälsning” inom New Age…

Det är bara den Helige Ande genom Guds Ord som kan hjälpa oss att förnya våra tankar Rom12:1-2:
”Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att ni frambär era kroppar till ett offer, som är levande, heligt och för Gud välbehagligt, er förnuftiga tjänst. Och anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom ert sinnes förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds goda, välbehagliga och fullkomliga vilja.”

Märk väl: det är endast en pånyttfödd skapelse som kan förnya sitt sinne – inte en ”sökare”…
De måste först få höra Kristi Evangelium proklamerat/predikat och svara på den inbjudan genom att avsäga sig synd och ta emot förlåtelse och rening i Lammet Jesu Kristi Blod.

Du är en del av något större = Detta är på tok för likt Oneness – vilket inte går att ignorera!

http://oneness.com/  (komplicerat att översätta…)

Paradigm

Enhet är konceptet att En är alla och alla är Ett: från En kommer Alla, och Alla är om inte den samme Ett.

En är att bli ... Att bli allt som finns/är ... Allt är Ett.

En är att bli alla som är; alla som är, är samma Ett.

Oneness är En som blir Många som blir (ännu) ”Null” (ogiltlig/värdelös) som blir En som blir Alla blir Ett.

Det finns En: inte mer, inget mer, inte mindre - inget mindre. Människor. Objekt. Skeenden/Processer. Saker. Tankar. Djur. Cosmos. Universum. Evenemang. Handlingar. Alla Ett.

Inga undantag. Oneness är En varelse, som är Alla, som En.

För mer information om Oneness – http://berndtisaksson.dinstudio.se/empty_125.html där han även länkat till mitt e-mail från igår – STORT TACK!

Det var en glad överraskning viket jag precis upptäckte nu när jag sökte på nätet om Oneness! Skrolla ner en bit så får ni bra förklaring på ”Vad är Oneness Deeksa ?”

ÖVNINGAR & TIKVA-ORD

Enkla och effektiva kroppsövningar för smidighet, andning och blod-cirkulation. Uppmuntrande ord som bygger upp och ger dig positiva bilder av dig själv och din omgivning. Tikva finns i flera varianter, en del kräver inte ens klädombyte, speciella lokaler eller utrustning. Tikva ger träning för hela dig.

Bibeln talar om för oss vad Gud prioriterar i Bibelverserna från 1 Tim. 4: 7-11, speciellt vers 8: ”7. Men de oandliga och käringaktiga fablerna skall du visa ifrån dig. Öva dig själv i stället i gudsfruktan. 8. Ty kroppslig övning är till liten nytta, men gudsfruktan är nyttig till allt och har löfte med sig både för detta livet och det kommande.9. Det är ett trovärdigt ord och på allt sätt värt att tas emot.10. Ty för detta, både arbetar vi och blir smädade, eftersom vi har satt vårt hopp till den levande Guden, som är alla människors Frälsare, i synnerhet deras som tror. 11 . Sådant skall du inskärpa och undervisa.” (Reformationsbibeln)

VAD ÄR DET FÖR UPPMUNTRANDE ORD SOM BYGGER UPP OCH GER POSITIVA BILDER?

I Bibeln står det klart att endast Guds Ord är det som bygger upp för hela människan! Varför ska vi gå utanför detta?
Har vi helt plötsligt blivit så andliga att vi klarar oss ändå??? NEJ! Gud förbjude!

MUSIK

Självklart finns det mycket musik som passar på ett Tikva-pass. Fördelen med den specialskrivna Tikva-musiken är just det att den är specialskriven för Tikva. Erfarenheten visar att den bästa musiken att använda är musik utan sång. En annan betydelsefull fördel är att musiken, specialskriven av Fredrik Larsson, kan användas utan att betala STIM-avgifter. Du ska så klart betala för Tikva-musiken (inte kopiera den) men de avgifter som vanligtvis betalas för att spela musik på träningspass gäller inte för Tikva-musiken.

En berättigad fråga är ”Vem är Fredrik Larsson”? Varför ska man ha en speciell musik för Tikva? OM detta verkligen vore kristet – varför kan man inte använda kristen musik som redan finns? Möjligtvis kristen musik där man tagit bort sången, men ändå har kvar melodin…

UTRUSTNING & LOKAL

Något som spelar upp musiken. En lugn miljö - inne eller ute. Krångla inte till det. Lägg vikten på trivsel och lugn miljö när du väljer lokal. En konferenslokal fungerar utmärkt - eller en lugn park, trädgård.

PÅ GÅNG

Barn-Tikva >> har som mål att hjälpa barn att hitta sig själva i sin kropp med hjälp av sköna rörelser som inspireras av olika djur. Barn-Tikva kan få barnen att våga slappna av och förstå hur underbara de är, bara genom att finnas till, utan prestation. I barn-Tikva pratar vi om drömmar. Drömmar är viktiga. Vi pratar om att vi är bra som vi är. Att den bild vi har av oss själva påverkar hur vi ser på andra. Var och en skapar en egen drömbok som du som förälder får med dig hem. Den blir sedan ett redskap för er att samtala om och ger er möjlighet att drömma tillsammans och utveckla drömmen till verklighet. Du som förälder kan bättre än någon annan ge ditt barn rätt sorts bekräftelse. En läkare uttryckte något som jag sedan burit med mig: "Barn behöver vara ensamma med sina tankar i en trygg vuxens närhet."

VAR STÅR DET I BIBELN ATT BARN (ELLER VUXNA) SKA HITTA SIG SJÄLVA I SINA KROPPAR? BIBELVERSER TACK!!! RÖRELSER SOM INSPIRERAS AV OLIKA DJUR…DETTA ÄR PÅ TOK FÖR LIKT HINDUISM DÄR MAN T.EX ”BLIR/RÖR SIG SOM DET DJURET MAN SKA JAGA”… Jag hävdar åter igen att detta tänkande är hämtat utifrån andra källor än Bibeln och därför är det olämpligt för Guds Folk att ta del av!

Inom vissa kampsporter har man ”djur-rörelser” för att de t.ex. ska ”gå som en tiger” m.m. för att få fram smidigheten…En syster i Herren berättade tidigare idag om för mig att i den kristna boken ”Den Vita Tigern” så skulle huvudrollen bli som en tiger för att vinna sin kampsport…

VARFÖR KAN INTE BIBELN FÅ VARA ETT REDSKAP ATT SAMTALA OM – SOM FÖRÄLDRARNA TILLSAMMANS MED SINA BARN LÄSER OCH UTFORSKAR?

Du har något alldeles unikt! Har du tittat dig i spegeln i dag och sett det vackra i dig! Säg till dig själv jag är vacker! >>

Detta är från Tikvas hemsida och detta är tydligt inspiration från ”Positivt tänkande” och klassas som New Age! Gå in och läsa det andra som skrivits…INGET OM ATT JESUS KRISTUS ÄR DEN ENDA VÄGEN TILL FRÄLSNING!

I tidningen Junia står det visserligen lite om Guds Ord…men VARFÖR inte på webbsidan???  Skäms de för Kristi Evangelium som ÄR Guds kraft till frälsning???

Former för träning och avslappning har det alltid funnit. Det som verkligen är avgörande för övningen, menar Mimmi, är det som ledaren uttrycker och säger. Innehållet ska vara coachande och uppmuntrande. I Tikvas fall kommer det mesta direkt ur Ordspråksboken. Ordet Tikva betyder hopp. För Mimmi handlar det om vård för hela människan; ande, kropp och själ – en chans att bli hel.– Det är det jag brinner för, säger hon. >> Mimmi är inte den som ”dänger” Bibeln i huvudet på någon. Hon menar att orden är verksamma i sig själva. – När människor är avslappnade får de hjälp att försöka bryta de mörka svarta tankarna, säger hon. Det är peppning utifrån Guds ord; att varje människa är skapad underbar och har unika gåvor.

Ska man inte ha ärliga uppsåt och i alla fall tala om detta på webbsidan – att det är Bibelord som de kommer att använda sig av? Eller är det olika beroende på vem och vart man är? Detta var ju trots allt en ”kristen tidning” som intervjuade! Vad skulle sagts till Expressen?

SEDAN NÄR HAR GUDS FOLK KALLAT EVANGELISERING ATT ”DÄNGA” BIBELN I HUVUDET PÅ NÅGON? ATT DELA GUDS ORD MED ICKE KRISTNA ÄR EVANGELISERING – INTE ”DÄNGA” I HUVUDET! ATT ORDEN ÄR VERKSAMMA I SIG SJÄLVA ÄR SANT…MEN VI MÅSTE RÄTT FÖRDELA SANNINGEN!  PREDIKA KRISTI EVANGELIUM! ”Gör allt du kan för att kunna träda fram inför Gud som en som håller provet, som en arbetare som inte behöver skämmas, utan rätt delar sanningens ord.” 2 Tim 2:15 (Ref.bibeln)

Jag lånar orden från Beo som skriver så här: >>

Beo sa...

Det är de som jag tycker tydliga kopplingarna till österländsk mysticism som gör mig tveksam till EC (Emerging Church) som rörelse. Själva metodiken i samtalet tycker jag är helt ok. Visserligen kristnar man meditationsövningar och kallar det bön (som katolska kyrkan också gjort i många år) Dessutom så smygs det lite med det: om de tycker att yoga och meditation är ok, varför låta det bli en andlig disciplin? Varför inte skicka församlingsmedlemmarna över gatan till meditationslokalen...

Jag tycker inte detta är kreativitet. Jag tycker det antingen är att vilseföra (om man tycker att meditation och yoga ÄR farlig) eller att hyckla (om man inte vågar stå för att man tycker det är ok. Detta finns i våra led också: det heter tikva. Se kungsporten.com/tikva.

Alla ingredienser från yoga finns: kroppsövningar/andning (inget fel i sig) tankens övning (inget fel om man vill förändra sinnet) och visualisering (vi behöver väl alla förändra våra inre bilder ibland). Problemet är att när allt detta finns i ett träningsprogram så är det yoga, oavsett om man ger det ett hebreiskt namn. Om någon kan bevisa att dessa tre ingredienser inte finns i yoga så är jag öppen för att ändra min uppfattning.

Kom ihåg att det var många som varnade för akupunktur och yoga när det introducerades in i sjukvården…idag är det ”accepterat” av de flesta som en del i vården! Vi måste våga genomskåda det som trots allt är hämtat från andra källor!

Tikva finns även i Bibeln – det är ju trots allt ett Hebreiskt ord!

Då gick prästen Hilkia och Ahikam, Akbor, Safan och Asaja till profetissan Hulda, hustru till Sallum, klädkammarvaktaren, som var son till Tikva, Harhas son. Hon bodde i Jerusalem, i Nya staden.2 Konungaboken 22:14. (Folkbibeln) 15 Endast Jonatan, Asaels son, och Jaseja, Tikvas son, gick emot detta, och Mesullam tillsammans med leviten Sabbetai understödde dem. Esra 10:15 (Folkbibeln)

Ja, Tikva finns i många ”skepnader” och det finns massvis av länkar med olika sorters Tikva på Google – här är endast ett fåtal:

:
Congregation Am Tikva >>- People of Hope - has been serving The Greater Boston community since 1976, creating an open and welcoming environment where gay, lesbian, bisexual and transgender Jews and their friends, of all ages and degrees of religious observation can meet to explore their common heritage and enjoy the company of fellow Jews!

Församlingen Am Tikva - Människor med Hopp - har betjänat Boston samhället sedan 1976, som skapar en öppen och välkomnande miljö där homosexuella, lesbiska, bi-och transsexuella judar och deras vänner, i alla åldrar och grader av religiösa observationer/efterlevnader kan mötas för att utforska sitt gemensamma arv och trivas med judiska fränder!

Tikva Chadashah >> (Puget Sound's Gay & Lesbian Synagogue) PO Box 2731, Seattle WA 98111, 206-329-2590

Korskyrkan >> ser till hela människan; ande, själ och kropp. I vår Friskvård finns träning som passar olika åldrar, erfarenhet och behov. Vårt mål är att erbjuda Gemenskap, Glädje och Hälsa 30 minuter stretch och återhämtning. Kroppsövningarna är enkla men effektiva för smidighet, andning och blodcirkulation. Ord under passet som bygger upp och ger dig positiva bilder av dig själv och din omgivning, det som idrottare kallar målbilder. Allt till musik med lugna harmonier.

Svenska Kyrkan Trångsund >>

Mariakyrkans församlingssal Församlingens präst Birgitta Arneving är diplomerad Tikvainstruktör. Tikva betyder hopp på hebreiska och är enkla och effektiva avslappningsövningar för smidighet, andning och blodcirkulation. Tikva innehåller uppmuntrande ord som bygger upp och ger dig positiva bilder av dig själv och din omgivning.

______________________________________________________________________________________

Här svarar jag i röd text på Kommentarer/Respons till det första brevet om "kristen yoga" =TIKVA...på Löttorp, Nyhemsveckan & Torpkonferensen i sommar! = V A R N I N G !

 #1

Hej! Tack för info, jag har nu på morgonen mailat Mimmi Edin och frågat var övningarna kommer från och var de har sina rötter! Jag väntar på svar Jag vet att de tidigare på Kungsporten har haft träningspass bl.a. Core som är en muskelträning för kroppen gjord för att vara ett alternativ i stället för allt New Age skräp på gym mm. Här är en artikel från Junia om Tikva >>

Tack! Tyvärr, vill jag kommentera att jag slutade prenumerera på tidningen Junia för ett antal år sedan eftersom de skrev flertalet artiklar om katolska kvinnor, som om de var frälsta, utan att tydligt tala om att Bibeln har en klar väg HUR man nalkas Gud – endast genom Jesus Kristus och inte genom ikoner eller Mariatillbedjan! Detta förledde katoliker till att tro att det är väl med deras själar, vilket är djupt tragiskt! De hade även andra artiklar som gav mer intrycket av ”Ekumenik” än Sann Biblisk Enhet. Sen finns det mycket gott som de står för också, fast jag personligen, tappade förtroende för deras artiklar. En kristen tidning måste kunna och våga vara klar med Frälsningsbudskapet – utan kompromiss! De kan ha ändrat sig på de sista åren, och i så fall är det bara att prisa Gud!

#2

Hej Karin! Jag uppskattar dina olika varningsbrev som du med rätta skickar ut lite då och då - de flesta av dem har jag dålig kännedom om då jag inte har så mycket koll på USA mm, men i fallet TIKVA så tror jag att du "tar i". Jag vet inte om du har talat med Mimmi Edin, men jag känner hennes man och de är mycket varmt bibeltroende kristna, så ditt mail bekymrar mig mycket. Jag har fått uppfattningen att de startat detta för att få folk som har det mycket svårt att kunna få röra på kroppen och få i sig positiva ord och tankar från Kristus för att kunna utvecklas och få kännedom om Mästaren. Jag tycker att du skall kontakta Mimmi och be henne berätta mer om hur de jobbar med detta.

Svar:

Som jag skrev ovan; så tvivlar jag inte på att Mimmi Edin (och hennes man), som är grundaren till Tikva, är en god och varmt Bibeltroende kristen kvinna med ärliga och hängivna avsikter…utan det är ”källan” till denna nya träningsform som ifrågasätts! Jag har fått fullständig beskrivning om hur de jobbar med Tikva på deras hemsida – se ovan.

Ditt VARNINGSBREV upplever jag som mycket kritiskt och nedgörande av de i Sverige som står för en sund kristenhet - Tar man ditt mail på allvar skall man inte åka till något av dessa ställen/sammankomster och helt ta avstånd från dom då de är orena -  vilka finns då kvar i Sverige som arbetar ute bland vanliga sekulariserade människor ?

Svar:

Ja, det var med övertygelsen och med förhoppningen om att mitt mail skulle tas på fullaste allvar! En mycket bra fråga; ”vilka finns då kvar?”! Jag önskar jag kunde svara på detta! Finns det någon församling/samfund som inte är influerade av Trosrörelsen, Katolicismen eller New Age? Vi kan idag inte lita till någon annan utom Bibeln – vi måste ha med Bibeln och kolla vad som predikas och läsa kontexten/hela sammanhanget…för så mycket villoläror är i ”cirkulation”! Jag är bedrövad över att behöva säga att jag tror inte det… Vi har blivit duperade – vildeförda och våra kristna ledare har inte stått på muren och varnat! Många Bibelverser varnar för att villoläror och villolärare skall komma inifrån för att försöka förleda… Det måste vi väl ändå vara överens om? Det är en stor skillnad att ”ta avstånd från de orena” eller ”det som är orent”, vilket det senare är det jag har uppmuntrat till! De orena ska vi väl söka nå och dela Evangelium för omvändelse till frälsning och om de ”orena” redan är frälsta så ska vi predika till omvändelse för upprättelse!

Se gärna på denna DVD-serie i två delar: http://www.bibelfokus.se/avfallet - "Förförelser måste komma!" – Är vi beredda? Eller är vi redan förförda?

Redan i slutet av 80-talet varnades det om Trosrörelsen… Läs denna underbart skrivna bok: http://www.bibelfokus.se/glimmar - "Allt är inte Gud som glimmar" av Sven Reichmann

Ett sådant här mail kan ställa till mycket skada på förtroendet för de kristna organisationerna och församlingarna du nämner och det hoppas jag verkligen att du inte är ute efter. Att sprida missnöje går mycket fortare än att man är nöjd det vet ju du som jobbar i affärsvärlden. Jag bara kände att jag måste dela detta med dig, eftersom jag ser det som effekten av ditt mail blir en attack mot de kristna som vill nå ut till andra med evangeliet. Paulus sa att han var en Jude för Judar och grek för greker... jag tror att det är det dessa människor vill åstadkomma för att nå ut till icke kristna människor. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med Mimmi som du hittar via deras hemsida, så fort du kan så att ingen skada sker, och sedan eventuellt om du känner så reviderar ditt mail och skickar ut ett nytt och förklarar vad du kommit fram till. Vi är ju inte till för att skada Kristi kropp, eller hur...?

Svar:

Skada på förtroendet för kristenheten drar de på sig själv om/när de öppnar för ockultism, New Age och andra villoläror! Vart står det i Bibeln att man ska tiga med synd för att förtroendet skall förbli? Jag är inte ute efter NÅGONTING annat än att varna för New Age som smyger in i kristenheten mer och mer! (Jag har även ingenting att dölja, därför tog jag med dessa kommentarer och mina svar…) Att nå ut till andra, icke kristna, med Evangeliet innebär inte att öppna ”kyrkodörrarna” för icke-Bibliska övningar för kyrkomedlemmarna!! För det är i grund och botten Tikva går ut på! Hur många icke-kristna kommer till en kyrka för ett träningspass? Är det inte de kristna som söker sig dit först och främst?

Om man verkligen vill nå ut till andra – icke kristna – så finns det väl endast EN VÄG som Bibeln visat för oss = att ”gå ut” och predika Kristi Evangelium! Jag kan verkligen inte se hur Tikva kan proklamera Kristi Evangelium på det sätt som de beskrivit på sin hemsida… JAG ÄR FÖR EVANGELISERING! Men även den måste hålla sig inom Bibelns ramar för att Guds Helige Ande skall sanktionera budskapet och övertyga en människa om synd och behovet om frälsning!

DET VAR OCH ÄR FÖR ATT VÄRNA OCH RÄDDA KRISTI BRUDESKARA SOM JAG TOG RISKEN ATT SKRIVA OCH VARNA FÖR VILLOLÄROR!

Jag är helt medveten om att jag kan och kommer att bli missuppfattad, men den risken måste jag ta eftersom jag måste lyda det Gud lägger på mitt hjärta. Jag har inte kontaktat Mimmi, utan jag har läst sidorna på hennes offentliga webbsida och där står klart och tydligt HUR hon arbetar och jag är fortfarande övertygad om att detta är hämtat/påverkat från andra källor än Bibeln allena! Det är med bävan och Gudsfruktan jag skriver, men jag har valt att frukta Gud framför människor!OM alla kristna organisationer och församlingar verkligen levde i enlighet med Bibeln så hade jag väl inte ens behövt skriva detta?

VAD GÖR DESSA NEW AGE-ÖVNINGAR FÖR SKADA PÅ KRISTI KROPP? ÄR DE UTTÄNKTA ATT SKADA KRISTI KROPP SÅ ATT DERAS ”KRISTUS MAITREIA” (=ANTI-KRIST) KAN KOMMAKAN DET VARA SÅ ATT TIKVA FAKTISKT GÖR MER SKADA TILL KRISTI KROPP ÄN MIG BARA SOM VARNAR DÄRAV…?

Någon stans har det ju trots allt gått fel inom kristenheten – se hur det ser ut – inte kan du väl säga att detta är Guds vilja för Hans hjord? Detta är jag inte ensam om att anse!

”13 Ty hög som låg, alla söker de orätt vinning. Både profet och präst, alla handlar de lögnaktigt. 14 De tar det lätt med att hela mitt folks skada och säger: "Allt står väl till, allt står väl till". Men allt står inte väl till.” Jeremia 6: 13-14 (Folkbibeln)

De som verkligen vill följa Gud och Hans Bud blir till åtlöje och kallas fanatiska och ”religiöst överdrivna”… New Age tankar och utombibliska läror blir bättre bemötta – se bara på Todd Bentleys s.k. ”väckelse” i Lakeland 2008 där man reste jorden runt för att hämta hem en ”kundalini-smörjelse” som inte går att finna i Bibeln! Denna ”smörjan” har spritt sig till Sverige och det finns grupper som fortsätter sprida detta… Skulle man inte heller varna för detta?
Det var ju massvis som såg detta på TV – tappade inte de förtroendet på kristenheten och framförallt kristen TV som sände sådant?

Vad säger Guds Ord?

”6. Låt ingen bedraga er med fåfängliga* ord, ty för sådant kommer Guds vrede över otrons** barn. *tomma, förgängliga. **Alt. övers.: olydnadens. 7. Ha därför ingen gemenskap med dem. 8. Ty ni var förut mörker, men nu är ni ljus i Herren. Vandra så som ljusets barn. 9. Ty Andens frukt består i all godhet och rättfärdighet och sanning10. och pröva vad som är behagligt för Herren.11. Och ha ingen delaktighet i mörkrets ofruktbara gärningar utan avslöja dem istället.12. Ty vad de gör i hemlighet, det är till och med skamligt att tala om.13. Men allt detta blir uppenbarat när ljuset avslöjar det, ty allt det som är uppenbarat är ljus.14. Därför säger han: Vakna upp, du som sover, och stå upp ifrån de döda, så skall Kristus lysa över dig.15. Se därför noga till hur ni vandrar, inte som ovisa utan som visa,16. ta väl vara på tiden, ty dagarna är onda.17. Var därför inte oförståndiga, utan förstå vad som är Herrens vilja.”  Efeserbrevet 5: 6-17 (Reformationsbibeln)

 

Nu säger jag inte att jag lever ett perfekt Bibliskt liv, för det finns INGEN som inte syndar och ”alla våra rättfärdiga gärningar är som en smutsig klädsel” (Jesaja 64:6, Folkbibeln) och jag menar mig inte ”ha eller veta all Sanning”, bara att jag önskar att Sanningen ska få segra! Jag är öppen för tillrättavisning, om man tar sig tid att utgå från Bibeln. Det att jag är fundamental (står på en grund) i min kristna tro och övertygelse är inte det samma som att jag vet allt. Nej sanningen är att jag rätt så ofta omvärderar min kristna tro, ändrar perspektiv (speciellt efter allt jag lärt sedan ”Lakeland”!), omvänder mig från olika saker o.s.v.

Jag lyssnade till denna predikan i helgen – klart värt att ta sig tid till att lyssna – här inser man verkligen hur illa ställt det är med kristenheten! Paul Washer - Tio Anklagelser Mot Den Moderna Kyrkan (Svensk Text) >>

Har länkat förut till Bibelfokus, men denna webbsida är så värdefull att det tål upprepning >> "Mitt folk går under i brist på kunskap" (Hos 4:6) = här kan man läsa om bl.a. ”Allvarliga tecken på ett eskalerande avfall i Sverige!

#3

Kära Karin! Det du varnar för kommer på bred front i den sekulära sjukvården. Ropet efter samtal och personlig behandling har gjort att många nu erbjuds samtal under beteckningen KBT - Kognitiv Beteende Terapi. Här sitter man inte och försöker reda ut det traumat som patienten kan ha upplevt utan här lär man ut andra sätt att se på nuet för att skapa handlingskraft i stället för uppgivenhet. Här finns naturligtvis avslappning och allt det andra i det hjul som Mimmi tycks ha återuppfunnit. Vi kommer att vänja oss vid detta liksom vi vant oss vid akupunktur som botemedel mot astma med mera.

Detta är absolut ingen bagatellisering. Jag menar att man ofta (alltid?) kommer in i en manipulation.

Svar:

Tack för denna kommentar! Ja, det var från en viktig synvinkel…Hade det inte varit för att vi ”redan vant oss” med akupunktur och yoga övningar, som smugits in i sjukvården, så hade kanske inte min varning varit behövlig – för då hade det inte av huvud taget kommit in på kristna konferenser – så tror i alla fall jag!

#4

Hej Karin! När vi besökte Nyhem förra året, så hade jag ett ärende till expeditionen och när jag då köade så läste jag på en killes bröstnamnlapp: EKHO representant! Jag var chockad, avfallet går så fort!

Svar: Ja, det är mycket tragiskt och djupt bedrövande!

#5

Hej Karin! Varit inne på nyhemsveckans hemsida, som "tikvalänken" är länkad till hittar absolut inget om detta där. Vad är detta för nåt? Har hon länkat till det själv och inte hört med ledningen? Jag ställer mig frågande till detta. Låter helt otroligt galet om det skulle vara sant.

Svar:

#6

Ännu ett steg åt avfall och Rom-hållet... Vet du vad den här Mimmi själv säger om Yoga-ursprunget till Tikva? Undrar om Nyhemsledningen känner till kopplingen alls eller förklarar bort den... Igår råkade jag hitta mannen som predikar "hög på Jesus". Slå på John Crowder! Han står för något/är med i något som kallas "New mystics".

Svar:

Så vitt jag kan se på Mimmis webbsida >> så skriver hon inget om Yoga…eller Tikvas ursprung, mer än: ”Träningsformen Tikva är utvecklad av Mimmi Edin som fick idén till Tikva under arbetet med sin egen wiplash-skada, mötet med människor från olika bakgrund och sjukskrivna som ofta har svårigheter både med kroppsövningar och förhoppningar.” Ja, man kan verkligen undra om Nyhemsledningen eller de andra konferensledarna förstår allvaret…

John Crowder and the New Mystics, Sons of Thunder John Crowder >> har lurats att tro att det han upplever i denna video - Toronto Blessing (Välsignelse), Lakeland utgjutande/Todd Bentley, tredje vågen manifestationer - är bra och gudfruktiga. Det förklarar varför han skriker för "Mer, Herre"! Han tror verkligen att de kommer från Gud och är en välsignelse och är bra/nyttigt/välgörande och värd uppmärksamhet. (Även om jag sedan dess har sett andra filmer där John Crowder verkar som om han överdriver det och fejkar det för publiken - kanske han tror att detta bedrägeri hjälper Gud.] Inte bara upplever John Crowder udda och obibliska saker (som i själva verket faktiskt hånar/förlöjligar och distraherar och hindrar honom och hans publik), men han lär och profeterar också udda/egendomliga och obibliska saker och upplever "en annan Jesus".

#7

BRA Karin! Det sprider sig snabbt på bloggarna. Vi blev uppmärksammade på Tikva förra året. Nu kom det lägligt samtidigt som Mindfulness är på tapeten på nyheterna eftersom professorn är på besök i Sverige. På radio-nyheterna sa dom rakt ut att det är buddhistisk meditation. Länk >>

Herren är med dig!!

Svar:

Tack för din uppmuntran & bekräftelse – det behövdes och gjorde gott i själen!

Må Herren vara med oss alla och hjälpa oss in i Sanningen som finns i Hans Ord! Må Guds Helige Ande leda och ge oss vishet och kunskap om Ordet och Guds vilja så att vi anpassar oss!