Läror & Debatter: Religiös extremism gror i Sverige trots insatser

<< Tillbaka

När jag läst denna artikel >> slog det mig att det i framtiden kan komma att skrivas om ’kristna extremister’ lika gärna som muslimska. Ja, att alla religiösa ’fundamentalister och extremister’ kan komma att buntas ihop som en gemensam grupp… Låt oss se vad som händer om man byter ut ’muslimsk’ till ’kristen’ i artikeln nedan:

Landets kristna  församlingar säger sig arbeta intensivt mot religiös extremism. Men ämnet är känsligt och organisationerna splittrade. Och insatserna kritiseras som valhänta i en internationell jämförelse.  [ … ]

TT har talat med företrädare för de stora kristna organisationerna i Sverige. Alla säger sig arbeta intensivt för att stävja extremism och radikalisering i de egna leden, bland annat genom seminarier, föreläsningar och utbildningar.
- Det gäller att bemöta dem med dialog, lyssna och ha respekt för deras synpunkter - men komma med bättre argument, säger ---, ordförande för Sveriges Kristna Råd.
Men frågan är hur effektivt det arbetet är. Enligt religionsvetaren Göran Larsson finns mycket övrigt att önska.
- Min uppfattning är att deras arbete än så länge är ganska trevande. Det finns en hel del kvar att göra, säger Larsson, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I det fördolda
Framför allt sägs socialt rotlösa ungdomar lockas av det radikala budskapet. Värvningen sker till stor del i det fördolda, på ungdomsgårdar, kaféer och andra ställen där unga träffas. Rekryterarna, den mest radikala klicken, är svåra att få grepp om - de skulle aldrig drömma om att sätta sin fot i en vanlig svensk kyrka, menar de kristna företrädarna.

I debatten har organisationerna anklagats för att inte ta problemen på allvar - eller rentav blunda för dem. [ … ]
- Det handlar inte om att blunda, men inne i organisationen har vi inte de problemen. Extremisterna söker sig inte till oss, de söker bara varandras sällskap, säger ---.
De som hamnar i extrema grupper har inte förstått att det finns en mångfald i tolkningen av kristendomen, säger hon.
- Vi behöver lyfta upp religionsdialogen och visa för ungdomarna att vi lever i ett samhälle där det finns en mängd olika trosuppfattningar.

Bättre utomlands
Ämnet är känsligt och organisationerna splittrade. Vid en internationell jämförelse framträder problematiken tydligt, anser Göran Larsson.
- I länder som Storbritannien, USA och Danmark finns flera organisationer som jobbar mycket mer intensivt med detta. Med hjälp av handlingsplaner identifieras personer i riskzonen och åtgärder för att avbryta radikaliseringsprocessen sätts in. Samtidigt kan vi inte lägga ett alltför stort ansvar på de kristna organisationerna, säger Larsson. - Ofta föds radikalisering ur frustration och utanförskap. Där krävs ett brett grepp för att hitta lösningar. Det är en fråga som hela samhället har ansvar för.

Mvh En Syster i Herren

Kommentarer: Ohlins - Snaran kommer så sakta över den som vill hålla fast att Jesus är enda vägen till Gud