Ordet 3474 Yashar beskriver något som är rakt eller någonting som är jämnat. När det handlar om en Yashar människa så är hon en uppriktig människa som lever i ljuset. Det är en människa som lever utan täckelse inför Herrens ansikte. En Yashar människa har inga dolda motiv bakom sina gärningar. Hon är ren och lever i ljuset.

Ordet betyder även att ha framgång, Att få ledning, Att göras passande. Det beskriver också någonting som Gud gör för oss om vi lever och är Yashar inför honom.

Psa 5:8 (5:9) HERRE, led mig genom din rättfärdighet för mina förföljares skull. Gör din väg jämn (3474 Yashar) för mig.

Ord 11:5 Den ostraffliges (8549 Tamiym) rättfärdighet gör hans väg jämn (3474 Yashar) den ogudaktige faller (Sjunker ner) genom sin ogudaktighet.

Ordet (8549 Tamiym) här är samma ord som kom till Abraham efter att Gud varit tyst i 14 år efter historien med Hagar och Ismael. 1 Mos 17:1 Då Herren sa att han skulle vandra inför hans ansikte (Ljuset) och vara (8549 Tamiym)

Den som vandrar utan täckelse i ljuset och i kraften från Herrens ansikte (Lampa) han har en jämnat väg som har gjorts passande i förväg.

Jes 40:3 En röst ropar i öknen: Bered väg för HERREN, bana en jämn väg (3474 Yashar) i ödemarken för vår Gud.

Det var ju det Johannes döparen predikade och då får vi svaret på vad han menade genom ordet Yashar. Johannes skulle bereda folket att få se Herrens härlighet. Men innan Herrens härlighet kan uppenbaras så måste människohjärtat bli 3474 Yashar – Renat från alla dolda motiv och täckelser så att hon kan se och uppleva härligheten från Gud.

Sak 4 beskriver ordet genom ljusstaken och uppdraget till Serubabel. Ljusstaken är en bild på en som lever inför Herrens ansikte utan dolda motiv (Täckelse). Herren säger att om vi fortsätter att vara utan täckelse och att ta in vår egen kraft och ljus så kommer Herren att göra vägen jämn vilken berg det än är emot.

I NT så undervisar Jesus om den smala vägen. När vi förstår den dubbla meningen i ordet 3474 Yashar så är det enkelt att förstå vad Jesus menar. Den som är uppriktig i sitt hjärta han kommer att få en väg att vandra på där han får uppleva livet från Gud mer och mer. Medan den som inte är 3474 Yashar i sitt hjärta inte kommer att få en jämnad väg att vandra på och få uppleva rikets kraft i sitt liv.

Mat 7:13 Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid, och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går fram på den. Mat 7:14 Och den port är trång, och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den. Mat 7:15 Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar. Mat 7:16 På deras frukt skall ni känna igen dem. Inte plockar man väl vindruvor från törnbuskar eller fikon från tistlar? Mat 7:17 Så bär varje gott träd god frukt, men ett dåligt träd bär dålig frukt. Mat 7:18 Ett gott träd kan inte bära dålig frukt, inte heller kan ett dåligt träd bära god frukt. Mat 7:19 Ett träd som inte bär god frukt blir nerhugget och kastat i elden. Mat 7:20 Alltså skall ni känna igen dem på deras frukt. Mat 7:21 Inte skall var och en som säger ’Herre, Herre’ till mig komma in i himmelriket utan den som gör min himmelske Faders vilja.