Undervisning: Elvor Ohlin
2022-10-13
Lyssna HÄR

Mer att läsa i ämnet:
Ohlins Fundering: BETHEL CHURCH:s falska andlighet (13/1-2023)
VARNING FÖR SARAH YOUNGS ”JESUS”  (6/1-2023)
G12/Cellkyrkans ursprung och konsekvenser (Del 1) 26/9-22
G12/Cellkyrkans ursprung och konsekvenser (Del 2) 27/9-22
Den falska andligheten Del1
7/11-2022
Den falska andligheten Del2 7/11-2022
Den falska andligheten Del 3
8/3-2023
NÄR BLEV BÖN EN HANDELSVARA?
26/11-2022 (Varning för kontemplativ bön)
Lyssna – HÄR
Himlens drottning 6/3-2012


”New age-kristendom” – en falsk kopia
Kanske du har svårt att tro på våra varningar, som gäller den andliga utvecklingen? Att vi överdriver? Jag önskar att du hade haft rätt, i så fall. Är det för magstarkt att Bill Johnson (tidigare också hans fru Beni) i Bethel Church – som New Wine är kopplat till, inspirerat av och de har haft Bill Johnson att undervisa på sin konferens – faktiskt har släppt in ockult andlighet sedan länge? Med ett annat ord: new age-kristendom, en falsk kopia av äkta kristendom. Bevisen är många. Om det skulle vara så att du ändå tvekar, borde du nog läsa detta och missa inte citaten längre ner.

Var inte förvånad om bekännelsen på deras hemsidor verkar bibeltrogen. Där kommer du troligen inte hitta något fel. Påvens predikant stod inte heller på Oasrörelsens konferens och predikade om att ha kontakt med de avlidna (helgon) eller att tillbe Maria (dvs. avguden som kallas Himlens drottning inom katolicismen, samma som Moder jord, Gaja). Så klantiga är de inte. Likaså avslöjar inte New Wine-kyrkor sin nyandlighet och var de har hämtat det ”nya vinet”. Det visar sig när de andliga manifestationerna kommer igång och frukten blir synlig. Manifestationerna är exakt samma som i den demoniska världen, förutom att ”guldstoff, änglafjädrar och guldtänder” är fjant och fejk.

Samma andlighet som i Toronto och Lakeland
Hur många kristna ledare och pastorer åkte till Toronto eller senare Lakeland för att ”hämta smörjelsen”, det ”nya vinet”? Ganska många. Var det ingen av dem som kände minsta varning? Trots ockulta tatueringar som Todd Bentley hade gjort efter att han blev ”kristen”? För att inte tala om hans svammel om ”ängeln Emma”, dop i ”Bam:s namn” mm? Många lögner spreds om helandeunder och uppväckande av döda. När det avslöjades att han ljög, hade alkoholproblem och en långvarig otrohetsaffär, sprack bubblan. Sen blev det skilsmässa och omgifte med den andra kvinnan. Hur många tog varning? Den ”smörjelsen” (läs smörjan) har spridits vidare i många församlingar istället för att avslöjas, bekännas och rensas ut.

Det finns vakna kristna som ser och tar varning men alltför många har gett upp sin vaksamhet, förlorat skärpan, blivit sömniga och somnat. Många predikanter har valt att lalla med och varnar inte för något alls. Ingen ska störas eller känna sig obekväm. Människofruktan råder istället för gudsfruktan.

Sanningen är att det vi varnar för, är det som Gud har varnat oss för. Vi är inte modigare än andra predikanter och vi vet vad det kostar. Herren lärde oss på tidigt 1990-tal något väldigt viktigt: Den som lyder Gud, får den Helige Andes kraft och frimodighet.  Jag levde länge med bibeltexten om kung Josafat och jag älskar de orden: ”Hans frimodighet växte på Herrens vägar” (1917 års bibelöversättning). All frimodighet kommer inte på en gång. Gud vet vad vi klarar och han vill lära oss hur lydnad fungerar. Han leder steg för steg, bekräftar och låter frimodigheten växa.

2Krön 17:3 Och HERREN var med Josafat, ty han vandrade på sin fader Davids första vägar och sökte icke Baalerna (Josafat tog avstånd från all framgångsteologi och annan falsk andlighet), 4 utan sökte sin faders Gud och vandrade efter hans bud och gjorde icke såsom Israel. …6 Och då hans frimodighet växte på HERRENS vägar, skaffade han också bort offerhöjderna och Aserorna ur Juda. (Han vågade ta ännu större steg när han visste att Gud var med honom och bekräftade).

Med det sagt måste tilläggas att det inte alltid ”går på räls”. Vi har alla en fiende som på alla sätt motarbetar, attackerar och vill tysta bönen, det profetiska ordet, predikan och vittnesbördet hos Guds folk.
Satan skräms inte av:

1. Framgångsteologi
Exempel: Du har allt redan nu och ska bara ta ut. Bill Johnson säger på en video: En kristen ska aldrig vara fattig eller sjuk.
(Varför hindrade han inte sin egen fru från att dö i cancer?)

2. Herradömesteologi Adam var som gud med herravälde (Dominion) över allt och det måste återerövras. Du har allt och är allt Jesus är. Därför kan du göra allt som han gjorde.
Den gamle ormens lögn: du blir som Gud.
(Ps. Glöm inte att du själv måste hålla reda på alla demoner och onda andar, om du tror på det de säger. Herradömesteologin ligger till grund för Trosförkunnelsen och 7 bergen-läran).

3. Liberalteologi Klipp-och-klistra-teologi. Omtolka, omdefiniera och förändra bibelordet för att passa alla. Gränser suddas ut. Alla ska få plats och vi har alltid något som förenar alla. Ekumenik, Chrislam och Interfaith – alla tror på samma ”gud”.
Målet är religionssynkretism, som profetiskt kallas Skökan Babylon (Uppenbarelseboken 17, 18, 19).

1Tim 4:1 Men Anden säger tydligt att i de sista tiderna kommer somliga att avfalla från tron och hålla sig till villoandar och till onda andars läror.

Satan är inte rädd för Nyapostoliska reformationen (NAR) eller den organiserade ekumeniken som öppnar för österländsk mystik. De sprider hans egna ”onda andars läror”. Då är han nöjd, för han vet att de falska lärorna leder till förvirring och avfall. Annat blir det när Guds evangelium sprids med korsets sanna budskap om ödmjukhet, överlåtelse och efterföljelse. Då gör han allt för att tysta dig och få dig att tro att du är gammaldags, oandlig och inte alls hänger med i ”det nya som Gud gör”. Sanningen är tvärtom. Just du är farlig för i det ”gamla” – men alltid lika fräscha och underbara Jesuscentrerade evangeliet – är Guds kraft verksam till frälsning, Andens frihet, befrielse och förvandling.

Rom 1:16 Jag skäms inte för evangelium. Det är en Guds kraft som frälser var och en som tror, först juden (Guds egendomsfolk) och sedan greken (alla icke-judar).  

Av en tillfällighet som jag inte ens kommer ihåg, hamnade jag på en hemsida med boken The Physics of Heaven år 2018. Jag tog upp det i en predikan med titeln Kärleken har sin glädje i sanningen. Bill och Beni Johnson är medförfattare. När jag läste långa utdrag ur boken som ligger öppen för alla på nätet, tappade jag hakan. Ja, faktiskt. Det är en New age-bok och att man så öppet bejakar ockult andlighet var i det närmaste chockerande. Bill Johnson påstår att ”Gud har sagt att han vill föra oss utanför gränserna (Bibelns tydliga gränser), ut på nya områden”.
Om boken The Physics of Heaven:

 • Några av de mest inflytelserika och profetiska rösterna i den andeuppfyllda rörelsen (de syftar på trosrörelsens NAR) har kommit samman för att hjälpa dig att börja höra himlens ljud och upptäcka hur naturliga element – ljud, ljus, energi, vibrationer och till och med kvantfysik – övernaturligt tar himlen till jorden. Med bidrag från Bill och Beni Johnson, Larry Randolph, Jonathan Welton, Bob Jones (det var han som ”profeterade” kvinnor att klä av sig i ”själavård”), Cal Pierce och David Van Koevering. …Öppna upp himlens helande energi.

  Elvor: Allt som räknas upp är typiskt för nyandlighet och panenteism. Kvantfysik (Kvantandlighet eller Kvantmysticism) handlar här om ”att genom den nya vetenskapen bevisa att gud är i allt och alla, i minsta atom i universum, världsalltet är gud, den levande jorden” (citat av Warren B Smith).

 • Kris Vallotton, Senior Associate Leader i Bethel Church Redding CA, skriver i förordet: Som mycket skickliga sjömän, handplockade för en förrädisk expedition, registrerar var och en av dessa författare på ett mästerligt sätt sina personliga insikter, vilket leder till ett vackert collage av visdom som utvecklas.
  Om du är trött på att vara en nybyggare, existera på traditionens strand och ett riskfritt liv, är den här boken för dig. Men se upp, för när du väl får en smak av dessa författares insikter i ljus, ljud, vibrationer och kvantfysik
  upptäcker du hur Gud har skrivit in sin personliga berättelse i skapelsen, du är avsedd att se den Allsmäktige omkring dig.”

  Elvor: ”Tradition och ett riskfritt liv” syftar här på sund bibelförankrad kristen tro. Istället uppmanas du att tro på panteism och panenteism (allt är gud och gud är i allt). Vallotten försvarar mysticism och dold kunskap (gnosticism) med Ef 3:8-9. Han missar helt att Paulus i sammanhanget redan har avslöjat hemligheten, dvs. Kristi hemlighet.
  Ef 3:4 När ni läser detta, kan ni förstå vilken insikt jag har i Kristi hemlighet. 5 I tidigare släktled har den inte avslöjats för människor så som den nu genom Anden har uppenbarats för hans heliga apostlar och profeter. 6 Den innebär att hedningarna i Kristus Jesus och genom hans evangelium är våra medarvingar och tillhör samma kropp som vi och har del i samma löfte. 7 Och detta evangelium har jag blivit satt till att tjäna i kraft av den gåva och nåd som Gud har gett mig genom sin mäktiga kraft. 8 Jag, den ringaste av alla heliga, har fått denna nåd att bland hedningarna predika evangeliet om Kristi outgrundliga rikedom 9 och att upplysa alla om hur den hemlighet förvaltas, som från evighet har varit dold i Gud, alltings Skapare. 

 • Ellyn Davis: Under de senaste tio åren har jag haft en önskan att överbrygga klyftan mellan kristendomen och kvantfysikens upptäckter samt att upptäcka gudssanningar gömda i kvantmystiken och New Age, så jag var nyligen medförfattare till boken THE PHYSICS OF HEAVEN.

Några citat ur boken:

 • ”Vi inbjuder er att komma med oss på vår upptäcktsfärd till områden som inte är kartlagda”.
 • ”Nu har vi börjat höra mer och mer uppenbarelse som är i linje med det som new age-are har sagt hela tiden och vi hör mer och mer undervisning om kristna som ”tar tillbaka sanningar” från New age, som verkligen tillhör medborgarna i Guds rike”.
 • Ett stycke i boken har överskriften: Dolfin- och Healing energi
 • Bill Johnson skriver ”vi kan inte bara campa omkring gamla sanningar utan söka nya avslöjade sanningar för vår generation och ge dem vidare till nästa generation”. Och sen, eftersom vi utforskar områden som en del folk fruktar är fulla med förfalskningar, förklarar Jonathan Welton att kristna behöver inte vara rädda för att luras av villfarelse men borde inse att när helst vi ser en förfalskning, ska vi försöka upptäcka den verkliga saken bakom den.”
 • ”New Age stal alla sina mystiska tekniker från kristendomen och vi avser att stjäla dessa tillbaka”.

Vad vill de stjäla tillbaka? Jo, det visar sig att det till exempel är spådom utifrån vykort och tarotkort. De hämtar New age-andligheten (onda andars läror) och byter ut till kristna termer. Jag skrev tidigare i Funderingar om att yoga (hinduism) dyker upp i alla möjliga kristna sammanhang. Men yoga är ”bara” en del av allt det ockulta som infiltrerats in i kristenheten.
Utdrag ur boken The Physics of Heaven, som bekräftar att de är ockultister:

Märk nu att det är inte enbart det de gör som är en styggelse för Herren. Om du utövar sådant är du själv en styggelse för HERREN, för du gör dig ett med demoner och onda andars läror. Du kan kalla dig pastor, apostel, profet, bibellärare eller vad du vill. Det enda som har betydelse är vad Gud kallar dig om du tar del i och sprider detta. Guds ord till Israels folk är lika aktuellt för oss idag:

5Mos 18:9 När du kommer in i det land som HERREN, din Gud, vill giva dig, skall du icke lära dig att göra efter hedningarnas styggelser. 10 Hos dig må icke finnas någon som låter sin son eller dotter gå genom eld, eller som befattar sig med trolldom (häxkraft) eller teckentydning (All slags spådom och falsk profetia. Att spå i tarotkort eller utifrån vykort t ex) eller svartkonst eller häxeri (Tankekraft och ordets kraft att förändra), 11 ingen som förehar besvärjelsekonster (Shamanism och hypnos), ingen som frågar andar (Kan gälla ”släktandar”, familjeandar som påstås ärvas i släkten [att vara synsk] eller medium som kallar på demoner som påstår sig tala från de döda, seanser), eller som är en spåman (Spiritist), eller som söker råd hos de döda (Seanser, även bön till de döda som Maria och helgon). 12 Ty en styggelse för Herren är var och en som gör sådant, och för sådana styggelsers skull fördriver HERREN, din Gud, dem för dig. 13 Du skall vara fullkomlig (helhjärtad, uppriktig) inför HERREN, din Gud. 

På Bethel School Supernatural Ministry (BSSM) i Bethel Church lär man sig att ”profetera” över människors tatueringar. Här utövas spådom i tarotkort med kristna termer. Man söker ”profetiska ord” ur varje bokstav i personens namn för att beskriva hur den personen är. Man frågar ”Gud” om vad och vem han vill hela genom att rita upp det på papper och leta till man hittar ”rätt person”. 

Här är några svar från personer som har lämnat Bethel Church/New Wine, NAR och Trosrörelsen på frågan varför de lämnade (från en amerikansk grupp på Internet)?

 • När en livsgruppsledare till mig lät oss ta en slant och ”befalla” den att hålla fast vid väggen i Jesu namn. Hon sa att hon lärde sig det på Bethel, som en övning i tro. Vissa fastnade faktiskt, men det berodde på att väggen var strukturerad och hade klibbig färg på den.
 • När jag hörde Joel Osteen skruva sig runt frågan ”Är Jesus den enda vägen till himlen?” Jag tänkte att om min kyrka älskar den här killen och han inte direkt kan svara på det mest grundläggande och grundläggande begreppet kristendom, vad mer om min kyrka och vad jag har lärts, är fel?
 • Ed Silvoso kom till vår kyrka och sa att vi alla är gravida med den Helige Ande.
 • …Den upplevelsen toppade nästan för mig också! Speciellt när man tittar runt och observerar att 99% av församlingen hänger med. SEDAN att se på pastorerna som kallas upp för att visa det på scenen. Dödsstöten för mig var att det utvecklades till att ge vittnesbörd om demoniska uppenbarelser, medan man påstod att det var den Helige Ande. En utveckling av bedrägeri!
 • Mitt eget eländiga misslyckande i livet… oavsett hur mycket jag ”gjorde positiva bekännelser”.
 • Att inte kunna ifrågasätta något jag fann konstigt eller vad jag ansåg strida mot Skriften.
 • Jag också, när jag ifrågasatte något istället för att gå till Bibeln, blev jag hänvisad till någon bok skriven av en annan av dessa huliganer.

Oren andlighet smygs in i vanliga frikyrkor
Från flera håll och i olika städer har kristna vänner i Pingstkyrkor berättat om att ledaren i hemgruppen, eller någon annan som undervisar i Andens gåvor, uppmanat deltagarna att meditera över en blomma, ett djur eller något annat..! Sedan ”profeterar” man de första tankarna som kommer. Ett annat exempel är ”en övning” då man uppmanas att ”beskriva känslan i texten” när man läser ett bibelord. Det ska göras ihop med andningsövningar. Allt detta har inget med Guds Ande eller Andens gåvor att göra! Det är new age-andlighet och öppnar för villoandar och spådom.
En man med samma sorts andlighet, påstår att han ”lärde sig urskiljning och höra Andens röst genom att gissa vilken hiss som kom först i trapphuset. Den högra eller vänstra?” Videon finns säkert fortfarande på YouTube. Det är inte bara sjukt och osunt (tvärtemot den mannens efternamn, Magnus Sund. Jag namnger eftersom det ligger helt öppet på nätet). Det öppnar för den onda andevärlden och är långt utanför vad Bibeln lär oss. Det finns anledning att rysa.

Tillägg:
Magnus Sund tar dyrt betalt för ”profetior” dvs. ockulta spådomar för 200 dollar. Tid 1:30 på videon. En mycket osund ”profet”.
Matt 7:15 Akta er för de falska profeterna, som kommer till er klädda som får men i sitt inre är rovlystna vargar.

Jer 2:12 Häpna över detta, ni himlar, rys av stor förfäran, säger HERREN. 13 Ty mitt folk har begått en dubbel synd: De har övergivit mig, källan med det levande vattnet, och gjort sig usla brunnar som inte håller vatten.

Ett citat av en kristen amerikansk bloggare, Don Pirozok:
Kanske borde vi som kristna se närmare vårt eget hem och inte lägga all skuld på en kultur som alltmer förkastar kunskapen om Bibeln. Vi behöver inte se längre än den karismatiska rörelsen och dess bedrägeri när det gäller att lära ut New Age-rörelsens återhämtning. Kristna kanske frågar sig varför karismatiker som är en del av Bethel Church Movement lär kristna hur man praktiserar tarotkortläsningar och övar spådom?
Naturligtvis har Bethelkyrkans ledare rättfärdigat dessa New Age-metoder som Bibeln kallar en styggelse, genom att sätta kristna etiketter på dessa tarotkort. Dessa som Bethel och tillhörande kyrkor har anammat är själiska förmågor genom att om-märka dem med kristna etiketter för att lära att den Helige Ande nu arbetar med spådomar. Ofta är den karismatiska etiketten ”profetisk” kopplad till att läsa en persons förmögenhet med tarotkort eller förutsäga framtiden.
Kan den Helige Ande göra kristet till ”spådomsövning?” Eftersom bruket av spådom kommer från en ond ande som kallas ”spådomsande”, lär Apostlagärningarna hur Paulus kastade ut den onda anden från en kvinna. Även om den själiska kvinnan exakt kunde förutsäga vad Paulus gjorde, underhöll inte Paulus den onda anden som ett Guds verk.
När kyrkan har flyttat bort från den Helige Andes kraft och inte kan urskilja skillnaden mellan en spådomsande och den Helige Ande, hur kan vi varna vår kultur (samhälle) för dess ondska? …Bibeln säger att med förtrycket av den sanna kunskapen om Gud börjar människor att dyrka skapelsen och förkasta Skaparen.
Idag ser vi uppgången i den amerikanska kulturen med hednisk avgudadyrkan och dess förföriska former av häxkonst och skapelsedyrkan. Amerikanernas förkastande av bibelmoral och dyrkan av den levande sanne Guden leder till hedendom och häxkonst. Tyvärr faller också kyrkan för bedrägeriet och har förlorat sin varningsröst, rädd för att bli stämplad som trångsynt. (slut citat)

Det är dags att vakna över läget och inse att vi som varnar inte överdriver. Det kanske till och med är värre än vi tror. ”Ge lillfingret så tar han hela handen”. Om det är någon som det ordspråket passar in på, så är det Satan. Hans mål är att infiltrera kyrkorna så att gränserna mellan sanning och lögn suddas ut. Att kompromissa och öppna på ett område, leder till nästa och det blir till sist som ett jordskred eller en störtflod (tsunami) när alla fördämningar (skyddsmurar) brister. Därför uppmanas vi – om det inte finns någon vilja att rensa ut skräpet – att dra ut från kyrkor och sammanhang som beskrivits ovan. Inte bara för vår egen skull. Det gäller andra som Jesus vill frälsa och rädda från det andliga bedrägeriet.

Problemet med dessa frikyrkor där ledarna helt saknar urskiljning, är att de brukar nonchalera alla varningar. De har inte forskat själva för att sätta sig in i det som sker, vilket är mycket enkelt tack vare Internet. Istället för att varna för trosrörelsen, från vilket det mesta tycks komma med osynliga band tillbaka till Påven och katolicismen, har man öppnat upp för allt och alla. Avguden heter ”tillväxt”. Till varje pris.

Det enda som kan kallas positivt i alltihop, är möjligen att det går så långt så att man inser fakta: detta är sjukt. Satan kan gå så långt så att han avslöjar sig själv. Vittnesbörden ovan vittnar om det.

2Kor 6:16 Vad kan ett Guds tempel ha för gemenskap med avgudarna? Vi är den levande Gudens tempel, ty Gud har sagt: Jag skall bo hos dem och vandra med dem, och jag skall vara deras Gud, och de skall vara mitt folk. 17 Därför säger Herren: Gå ut från dem och skilj er från dem och rör inte vid något orent. Då skall jag ta emot er, 18 och jag skall vara er Fader, och ni skall vara mina söner och döttrar, säger Herren, den Allsmäktige.

Upp 18:4 Och jag hörde en annan röst från himlen säga: ”Gå ut från henne, mitt folk, så att ni inte tar del i hennes synder och drabbas av hennes plågor.

När du hör en pastor eller annan kristen ledare säga ”allt det gamla ska bort”: Se upp! Vad vill han eller hon ta in istället? Sådant började höras redan på 1990-talet och var är de församlingarna idag? De är toppstyrda, lagiska och självrättfärdiga (kräver engagemang och givande) och har fokus på församlingen istället för på Jesus. Deras slogan är ”Församlingen är världens svar”, ”Du måste överlåta dig till församlingen”. Helt fel!
JESUS är världens svar. Du ska överlåta dig till JESUS och ingen annan. Han är den gode Herden och han ska leda dig på rätta vägar för sitt namns skull (Ps 23). Följ inte vargarna i fårakläder eller falska apostlar och profeter som sprider onda andars läror.

Eftersom frågan vilka som representerar nätverket New Wine i Sverige har kommit, namnger jag några här:
John Derneborg Pingst Vänersborg, Hans Wolfbrandt Sv kyrkan Lysekil, Andrew Thomson (tog New Wine till Sverige) Pingst Hönö, Paul Orlenius Citykyrkan Sthlm, Jakob Orlenius Linneakyrkan Gbg (Lakelands ockulta källor), Kungsporten Huskvarna.

Varje trosrörelseförsamling [fr a Livets ord] och andra församlingar
som inte har gjort upp och rensat ut Kenneth Hagins falska ”evangelie” är påverkade av ”det nya vinet” (New Wine), den ny(a)andligheten. Det gäller också ”karismatiska rörelser” som Hillsong, Vineyard-rörelsen, vissa pingstkyrkor, Sverigebönen som promotar 7 bergen-läran… (dvs. en maktfullkomlig kyrka som ska ”inta världen eller samhällets sju berg, genom höga positioner, och kristna hela nationer innan Jesus kan komma tillbaka”). Det kallar man felaktigt för ”Guds rike”. Sverigebönen hör till NAR och tar hutlöst betalt för att lära dig be (Varning!).
Varje kyrka som följer Bill Hybels, Rick Warren, Bill Johnson och andra som står för den Nyapostoliska Reformationen [NAR, ”nya apostlar och profeter”] och Emerging Church, är påverkade av samma villfarelser. NAR är ekumenik tillbaka under påven och RKK. Här finns en mängd olika nätverk och organisationer som drar åt samma håll.